Ако си купувате мастилени касети за принтери на HP, част от пластмасата може би идва от бутилки, събрани от улиците и каналите на Порт-о-Пренс в Хаити – уловени, преди да стигнат океана. От 2017 г. насам компанията работи с местни организации, събирайки над 225 хил. кг пластмаса, с което 12 млн. пластмасови бутилки са останали далеч от Карибския басейн, разказва Fast Company.

Това е една от все повечето компании, които включват такава пластмаса във веригите си за доставка, вместо да я оставят да достигне океаните. HP обяви, че се присъединява към коалиция от тези компании, наречени NextWave Plastics, основана от Dell и неправителствената организация Lonely Whale миналата година. IKEA също се присъединява и планира да създаде първите си прототипи от подобна пластмаса до края на 2019 г.

Около 8 млн. тона пластмаса свършва пътя си в океана всяка година, което се равнява на един камион за боклук всяка минута. Една част от решението е очевидно да се произвежда по-малко пластмаса. Също толкова важно е обаче да се намерят начини да се спре потока пластмаса, навлизащ в океаните, особено в страни като Китай, Индонезия, Филипините, Тайланд и Виетнам, които изхвърлят повече пластмасови отпадъци в морето, отколкото целият останал свят общо.

HP започва работа в Хаити в партньорство с Thread – компания, превръщаща пластмасовите бутилки в материал, който брандове като Timberland използват за направата на дрехи и обувки. Процесът създава сравнително добре платени работни места в областта и помага да се компенсира липсата на рециклиране от страна на общината.

Източник: www.investor.bg