Електроцентралата в Ловииса във Финландия, която се състои от два реактора с общ капацитет 1 гигават, трябваше да намали мощността си със 170 мегавата в сряда, тъй като морската вода, която се използва за охлаждане на реакторите, е станала твърде топла, заяви операторът Fortum. Поради високите температури в северния район морската вода, която се събира, за да се охлаждат реакторите на Ловиса, е по-топла. Тя достигна 32 градуса по Целзий в сряда.

Изливането на топла вода обратно в морето след охлаждането на реакторите може да бъде опасно. Ако водата надхвърли 34 градуса, според Fortum, реакторите трябва да бъдат изключени – такива са регулациите.

“Ние намалихме мощността със 170 мегавата за малко по-малко от два часа. Морската вода, която охлажда реакторите, е с температура 24 градуса, което е по-топло от обикновено”, каза оперативният директор на Fortum.

Такова явление е рядкост, но може да се случи отново през следващите дни поради необичайно топлото време. От оператора подчертаха, че няма опасност за хората, електроцентралата или околната среда.

“Високата температура на морската вода наистина може да намали ефективността на охлаждащите системи на централата. Това се компенсира чрез намаляване или спиране на мощността”, каза Нина Лахтинен, директор на отдела за ядрена безопасност към финландския регулатор STUK.

В Германия търговците предупредиха миналата седмица, че по-високите температури през август могат да създадат проблеми за охлаждането на реакторите в страната. Дъщерното дружество на Е.ОН PreussenElektra намали производството с няколко процента.

Шведският ядрен регулатор SSM заяви пред Ройтерс във вторник, че производството на електроенергия в ядрената централа във Форсмарк също е намаляло “с няколко процентни пункта” поради проблемите с охлаждането.

 

Източник: greentech.bg